Для домашнього читання існує безліч молитов, які зручно читати хоч щодня: що обрати

Мало хто замислюється про те, які молитви читати вдома, щоб вони набули реальної сили і не були неправильно зрозумілі згори. Церква каже нам, що небажано використовувати для такої мети будь-які слова, які миттєво спадають на думку. Все-таки треба хоч іноді користуватися молитвословом.

Безперестанна молитва вважається недосяжним ідеалом для простих людей, адже вона відбирає дуже багато енергії та сил, не кажучи вже про час. Хоча звичайна людина завжди може прочитати невеличку молитву, коли є бажання і вільна хвилинка.

Які молитви читати вдома

Щоденні молитви легко можна знайти в православних молитвословах, але для тих, кому бракує часу, існують спеціальні скорочені видання. Їх можна брати з собою в дорогу або тримати на робочому місці, біля ліжка вдома.

Ранкові молитви

Ранкові молитви читають рано. Одразу після того, як прокидаються від сну. Після цього потрібно піти у ванну кімнату, для того щоб омити тіло. Привести думки до ладу.

А за цими процедурами можна продовжити ранкове спілкування з Богом. Новачкам у цій справі рекомендують читати кілька молитов поспіль, збільшуючи їхню кількість із часом.

У ранкових молитвах прийнято:

  1. Дякувати Богові, за те що ніч пройшла успішно.
  2. Просити благословення на весь майбутній день.
  3. Заручатися господньою підтримкою.
  4. Просити про те, щоб не спокуситися на грішні справи.
  5. Молити про здоров’я рідних і близьких людей.

Тропарі Троїчні

Вставши від сну, припадаємо до Тебе, Блаже, і ангельську пісню оспівуємо до Тебе, Сильніше: Святий, Святий, Святий єси, Боже, Богородицею помилуй нас

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Від одра і сну підняв мене ти, Господи, розум мій просвіти і серце моє, і уста мої відчини, щоб співати Тобі, Свята Трійце: Святий, Святий, Святий ти єси, Боже, Богородицею помилуй нас.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Раптово Судія прийде, і кожного діяння оголяться, але страхом кличемо в опівночі: Свят, Свят, Свят єси, Боже, Богородицею помилуй нас.

Господи, помилуй. (повторити 12 разів)

Вечірні молитви

В ідеалі вечірні молитви потрібно читати перед сном, але сучасний ритм життя вичавлює всі соки з людини. Тож церква не проти того, щоб віряни молилися перед вечерею або в будь-який вечірній час, коли їм зручно. Щоб вони справді були готові й серйозно налаштувалися на молебень.

Молитися потрібно на самоті, серед запалених свічок та ікон. Почати потрібно з поклонів до пояса або до землі. Уся денна метушня має бути відкинута, адже тепер настав час Бога. Настрій дуже важливий для вечірньої молитви.

У вечірніх молитвах прийнято:

  1. Дякувати за день минулий.
  2. Просити благословення на сон прийдешній.
  3. Просити вибачення за гріхи цього дня.

Тропарі

Помилуй нас, Господи, помилуй нас; усякої бо відповіді не розуміючи, цю Твою молитву яко Владице грішні приносимо: помилуй нас.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Господи, помилуй нас, на Тебе бо сподіваємося; не прогнівайся на нас зело, не пом’яни беззаконь наших, але подивися і нині як благоутробний, і визволи нас від ворогів наших; Ти бо є Бог наш, і ми люди Твої, всі справи руки Твоєї, й ім’я Твоє призиваємо.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Милосердя двері відкрий нам, благословенна Богородице, сподіваючись на Тебе, нехай не загинемо, але нехай позбудемося Тобою від лиха: Ти бо єси спасіння роду християнського.

Господи, помилуй. (повторити 12 разів)

Євангеліє

Для зміцнення віри в серці рекомендують читати Євангеліє щодня. Звісно, через обширність текстів прочитати його за один раз або тим більше завчити ніяк не можна. Тому церква і поділила його на 366 частин. Щоб на кожен день календаря була своя частина, яку можна читати разом із богослужінням.

Які молитви читати вдома: псалтир

Псалтир є єдиною книгою Старого заповіту, яка повністю, без виправлень і скорочень, увійшла в церковне богослужіння. Багато християн стверджують, що в Псалтирі слово Боже відчувається найбільш виразно.

Його прийнято читати по одній кафізмі на день і при цьому особливо вчитуватися в слова. Адже старослов’янська важка для розуміння сучасної людини. Ненароком можна і упустити щось.

You cannot copy content of this page