Християни вірили, що світле полум’я свічки позначає чистоту і силу віри, що воно забирає людські молитви до небес…

Ось і нове християнське свято стукає в наші вікна наполегливо, ім’я його – Стрітення. Якого числа Стрітення Господнє, легко запам’ятати, оскільки святкування має сталу дату – 2 лютого.

Віряни вважали, що саме цього дня відбулося Стрітення Ісуса Христа з представниками роду людського. Зранку в день Стрітення Господнього починалося богослужіння.

Божественна літургія супроводжувалася обов’язковим запалюванням свічок. Віряни збиралися в храмі, брали в руки запалені свічки та виголошували молитву, щоб попросити в Господа добробуту й підтримки.

Християни вірили, що світле полум’я свічки позначає чистоту і силу віри, що воно забирає людські молитви до небес. Стрітенські свічки мають величезну зцілювальну силу і здатні оберігати людей та їхні будинки від нещасть.

Освячені свічки приносили додому і дбайливо зберігали за іконою. Якщо не було можливості прийти на церковну службу, люди запалювали свічки вдома і молилися перед іконостасом.

Гарна прикмета цього дня – принести пожертви на храм. Насамперед рекомендувалося зробити підношення сімейним парам, у яких з’явився новонароджений, щоб немовля росло міцним і здоровим.

Парафіяни також приносили до церкви воду, щоб освятити її в храмі. Стрітенська вода має ті самі цілющі та могутні властивості, що й водохресна.

Як використовувати свічки зі Стрітення

  1. Свічки зі Стрітення запалюють, коли починають молитися.
  2. Запалюють свічку під час грози чи іншого лиха, щоб уберегтися від біди.
  3. Також свічку використовують, щоб помолитися за здоров’я породіллі та немовляти під час важких пологів.
  4. Стрітенську свічку запалювали і ставили в головах у небіжчика – вона вказувала душі дорогу в інший світ.
  5. Вогнем Стрітенських свічок очищали оселі від нечистого, знімали хворобу, пристріт і переляк із дітей і дорослих.
  6. Якщо починався мор домашньої худоби, свічку запалювали в хліві й обносили її навколо кожної тварини, щоб зняти порчу.
  7. Свічку запалювали в домі, щоб заспокоїти скандал, що розгорівся.
  8. Недогарки стрітенських свічок не можна викидати, їхні залишки відносять назад до церкви.

Стрітення Господнє – що робити 2 лютого

Стрітення – гарний день, щоб зробити пропозицію дівчині. У народі міркували, що почуття хлопця, який посватався на велике свято, дійсно щирі. Можна цього дня вінчатися, хрестити дітей.

Як і в будь-яке релігійне свято, на Стрітення дотримуються правил і заборон. Наприклад, м’ясні страви слід цього дня виключити з раціону, хоча суворого посту дотримуватися не варто.

Не можна сердитися, лаятися, влаштовувати скандали та лихословити. Також заборонено займатися рукоділлям, прибиранням, пранням, важкою фізичною працею. Не можна займатися ворожіннями та будь-якими магічними ритуалами.

Великий гріх на свято влаштовувати гулянки, бенкети і вживати міцні напої. Неприпустимо відмовляти стражденним у милостині або посильній допомозі. Не рекомендується 2 лютого починати нову справу, будувати плани на майбутнє.

Символізує цей день також зустріч холодної зими з весною. Ще не відомо, хто переможе – зима чи весна. Але всім уже хочеться відчувати на собі теплі сонячні промені і вдихати тонкий аромат природи, що прокидається.

You cannot copy content of this page